3 października 2014

Moller’s Baby – Made in Norway

O zdrowie należy troszczyć się codziennie. Prawda jest taka, że o własne zdrowie najczęściej dbamy średnio. Mało śpimy, dużo pracujemy, odżywiamy się nieregularnie, nie wspominając już o tym, że niewłaściwie się odżywiamy. Musimy pamiętać, że nawyki żywieniowe dzieci są kształtowane przez dorosłych.


Jak wynika z przeprowadzonych w Polsce badań dotyczących odżywiania dzieci, mamy nie zawsze wiedzą, jakie znaczenie mają kwasy tłuszczowe. Badania dowiodły również, że mimo iż tran i inne oleje rybie wymieniane są jako bardzo ważne wśród produktów mających wpływ na pracę mózgu (na drugim miejscu po mleku), mamy stosunkowo rzadko podają je swoim dzieciom (często nie mają same przekonania i w ten sposób przenoszą swoje ograniczenia na przyzwyczajenia żywieniowe swoich dzieci).

O wyborze diety dla dzieci decydujemy przede wszystkim my - mamy. Odpowiednia dieta malca to główna nasza troska, bo która z Was nie zastanawiała się czy daje dziecku to co najlepsze, czy jest to wystarczające itd. Wszystkie zaczynamy od podawania witaminy D3 i pilnujemy kalendarza szczepień ochronnych, który możemy dodatkowo wzbogacić o dodatkowe szczepienia (wedle uznania: pneumokoki, meningokoki, rotawirusy, ospa). Dodatkowo, jeżeli nasze dziecko nie ukończyło jeszcze 3 roku życia, to nie mamy wielkiego wyboru produktów wspomagających odporność (90% dostępnych na rynku można zastosować dopiero po ukończeniu 3 lat). Jedyny produkt, który można zastosować u rocznego dziecka to Multivitamol 1+ (dostępny TU ). Nie jest to jednak produkt naturalny, a środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego i z przykrością muszę stwierdzić, że niestety nie zaobserwowałam podczas jego stosowania poprawy odporności u Ani.




Co jednak zrobić w sytuacji kiedy nasze dziecko ciągle choruje, a jego odporność pozostawia wiele do życzenia? W tym wypadku najlepiej usunąć źródło infekcji, np. żłobek. Niestety nie wszyscy mogą tak po prostu zostać z dzieckiem w domu lub znaleźć opiekunkę, a i te rozwiązanie nie uchronią naszego maluszka od infekcji i spadków odporności. Wystarczy wizyta w centrum handlowym, na placu zabaw, w aptece lub innym miejscu publicznym i kontakt z osobami przeziębionymi. W tzw. "okresie przejściowym” kiedy zmienia się pora roku bardzo łatwo o infekcję. Dlatego najlepszym rozwiązaniem na obniżoną odporność naszego dziecka i naszą jest jej wzmacnianie. Medycynie znane jest pewnie kilkadziesiąt sposobów jak to zrobić. Medycyna naturalna mogłaby znaleźć ich zapewne nawet kilkase. Nie przetestowałam wszystkich dlatego o ich skuteczności nie zamierzam się wypowiadać. 

Regularne zażywanie tranu jako najlepszego naturalnego źródła kwasów omega-3 i witamin D, A i E jest rozwiązaniem rekomendowanym przez lekarzy i farmaceutów.


Nasz wybór padł na Möller’s Baby Tran Norweski (TU), który dostępny jest w 3 różnych smakach. Jest to wysokiej jakości i czystości tran z dorsza. Został opracowany tak, aby w bezpieczny sposób uzupełniać dietę niemowląt powyżej 6 miesiąca życia, dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią w odpowiednią porcję kwasów omega-3 (DHA, EPA) oraz witamin. Witamina D pomaga zachować odporność a także wspomaga prawidłowy wzrost i rozwój kości u dzieci. Kwasy DHA i EPA odpowiadają za prawidłową pracę serca, mózgu oraz wzroku.

Najważniejszą cechą tego tranu dla każdej mamy jest jego smak i zapach. Myślę, że tutaj Möller’s nie ma sobie równych. Zapach ma dyskretny, wg mnie w ok 90% cytrynowy a w 10% rybny. Smak natomiast jest kwaskowi o dosyć intensywnym aromacie cytrynowym, który większość dzieci lubi. Podaje się go raz dziennie w ilości 2,5 ml, co oznacza, że butelka 250 ml wystarczy nam na co najmniej 2,7 miesiąca (zakładając, że podacie i tak 3 ml). Nie jest to zatem wielki wydatek nawet w skali roku.

Ania pije go chętnie zarówno z łyżeczki (dostępna w limitowanych zestawach Möller’s) jak i w mleku. Nie ma bowiem przeciwwskazań do tego, żeby dolać tran do płynu, który wypije nasze dziecko.
Dawkowanie: niemowlęta od 6 miesiąca życia i dzieci do 3 lat: 2,5 ml; kobiety w ciąży i karmiące piersią: 5 ml.


WAŻNE 
Produkt uzyskał pozytywną opinię Centrum Zdrowia Dziecka.
Po otwarciu przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 miesiące. 

CIEKAWOSTKA
„W 1854 roku Peter Möller założył na Lofotach fabrykę, w której opatentował proces produkcji i oczyszczania tranu. Metody opracowane w tamtych czasach pozostają niemal niezmienione do dziś. Ulepszono jedynie technologię przetwarzania tranu, dzięki czemu dzisiejszy Möller’s Tran Norweski ma przyjemny smak i zapach. 

Norwegowie to naród w Europie, w którym najwięcej osób dożywa wieku 100 lat w pełnym zdrowiu. Zdrowe tradycje żywieniowe przekazywane są tam z pokolenia na pokolenie. W Norwegii tran jest ważnym składnikiem diety. Möller’s Tran Norweski to produkt od ponad 150 lat stosowany przez całe rodziny w Norwegii w celu wspomagania odporności i zdrowia. Jest to najczęściej wybierany przez Norwegów tran, co potwierdza jego wysoką jakość i zaufanie do marki. Norweska Izba ds. Żywienia zaleca stosowanie tranu codziennie wszystkim osobom, począwszy od czwartego tygodnia, przez całe życie.”


Anusia
Bluza - Next
Spodnie - Smyk
Buty - Ecco
Czapka - Mayoral



1 komentarz :

  1. Świetny maluch! :)

    Zapraszam również do siebie: http://scritto-con-la-pasta.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także